tEgeltje, krachtig amber (7%)

In de Tovertuin aan de Papenstraat in Epe, waar volop biologische groenten geoogst worden, hebben we verse pompoenen geoogst. Na de pluk zijn de pompoenen geroosterd in de keukens van Brasserie de Wildhoeve in Emst en vervolgens toegevoegd tijdens het brouwproces, afgemaakt met een geurig mengsel van pompoenkruiden. En zo is het nieuwe bier, een krachtig amber van 7%, ontstaan. In de lijn van de dieren van de Veluwe is het bier “tEgeltje” gedoopt. Je vind dan ook diverse “tEgeltjes-wijsheden met een knipoog” terug op de etiketten. Het Epe Bier Collectief is trots op weer een bijzonder bier met een lokaal karakter!

Wat is een amber bier?

Amber is een benaming die gebruikt wordt voor sommige bieren van hoge gisting. In tegenstelling tot wat het doet vermoeden, verwijst het woord “amber” niet naar de biersoort, maar slaat het enkel op de kleur van het bier, amberkleurig dus.

Deze kleur wordt verkregen wanneer de brouwer zogenaamde “special B” mout gebruikt tijdens het brouwproces. Een gedeelte van de gerst is namelijk wat zwaarder gebrand en zal kleurstoffen afgeven. Deze kleuren het bier. Ook zorgen deze granen voor een wat intensere smaak van bijvoorbeeld kruiden of karamel.