Oak Afschot, schwarzbier gerijpt met eikenhout (5,5%)

Dit bijzondere speciaalbier is het resultaat van zorgvuldig geselecteerde geroosterde mouten. Het heeft een mooie donkere kleur. In de geur en smaak een hint van koffie en cacao met tonen van vanille en een vleugje hout! Een volle, zachte smaak met een romige schuimkraag, aangenaam bitter.

Culinaire tip: gebraden vlees met gegrilde groenten als ribeye met gegrilde courgette en aubergines

Ook Afschot, met een vleugje eikenhout. Eerder hadden wij in ons assortiment ‘Afschot’. Dit bier zo zwart als de omgewoelde aarde door de wilde zwijnen. Moeten wij nu wel bij overpopulatie afschieten of de natuur z’n gang laten gaan? Deze discussie leidde tot dit speciaalbier, om het gesprek aan te gaan, oak onder het genot van dit bier.

Wat is Schwarz?? (bron Wikipedia)

Schwarzbier is een donkerbruine biersoort met een alcoholpercentage meestal tussen 4,8 en 5%. Het bier wordt gebrouwen met donkere en geroosterde mout wat het bier zijn typisch geroosterde smaak geeft. Het bier wordt overwegend in Midden-Duitsland gebrouwen en is in tegenstelling tot vroeger, meestal van lage gisting.

De wortels van dit biertype liggen in ThüringenSaksen en Brandenburg. De vroegste gedocumenteerde vermelding van Schwarzbier in Thüringen dateert uit het jaar 1543. Het oudst bekende Schwarzbier dat wordt gebrouwen sinds de Middeleeuwen in Braunschweig (de oudste vermelding in een document uit 1390) is “Braunschweiger Mumme“.