DA’s (heel bijzonder): Brut IPA met Thaise Bascilicum 8%

(Komt eind november 2021)

10 jaar Epe Bier Collectief, DA’s toch heel bijzonder?

De werktitel voor dit bier was de “HOERA!”. Bij ons jubileum hoort natuurlijk een bijzonder bier, een feest(dagen) bier: een brut IPA gebrouwen met champagnegist, mooie hopsoorten (Mandarine, Styrian Goldings en Nelson Sauvin) en…. Thaise Basilicum! We zijn reuze benieuwd wat deze combi in smaaksensatie gaat brengen! We brengen dit bier eind november 2021 uit!
Kweek je eigen Thaise Basilicum!

Wat is een Brut IPA?

Brut IPA is een champagnebier. Het bier werd voor het eerste gebrouwen in San Francisco en verovert sinds 2017 mondjesmaat de rest van de wereld. Brut is een zeer droge champagne en bij de bierstijl Brut IPA gaat het dan om de combinatie van de hoppigheid van een IPA en de droge body van champagne. (Lees hier meer over brut IPA)

DA’s wisselbier:
Elke DA’s is weer bijzonder: de DA’s wisselt ieder brouwsel van recept, hierdoor dagen we onszelf uit tot nieuwe smaken en combinaties van ingrediënten. En bij ieder brouwsel moeten we kunnen zeggen; DA’s weer heel bijzonder…

De Das laat zich niet makkelijk zien, dus als je ‘m ziet, is dat heel bijzonder. Een veelzijdig dier die zich alles laat smaken. Zoekende naar creativiteit en balans. Dit proef je terug in dit speciaalbier.

De vorige versies van de DA’s!

De DA’s 2021 editie: NEIPA 6.4% alc, was een New England IPA met een vleugje aardbei. Licht troebel, hoppig aroma en een frisbittere afdronk. Friszoetige toets door subtiel gebruik van aardbei! Tijdens het brouwproces is 50kg aarbeienpulp gebruikt. We wilden nog 20kg verse aardbeien van De Aardbeientuin Bronsink uit Oene toevoegen, maar helaas door corona is dit niet gelukt. In plaats daarvan hebben we extra liters aardbeiensiroop tijdens het brouwproces gebruikt.

sound: Bensound

Wat is een NEIPA? (Bron: Biernet – IPA variaties)

New England IPA: deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekend staan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk. Deze variant legt juist de nadruk op fruitige hoparoma’s die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken.

Een uitgebreide uitleg vind je op: Vinepair.com – What is New England IPA?