DA’s (heel bijzonder): session IPA met dennentoppen en honing 4%

Een session IPA met dennentoppen en honing uit Epe, DA’s toch heel bijzonder?

Proef de Veluwe! Door subtiel gebruik van verse dennentoppen en honing uit het Eperholt. Dit goudkleurige speciaalbier heeft tonen van donker fruitdoor gebruik van Wai-iti en Pacific Gem hop. Deze session IPA bevat slechts 4% alcohol en is mooi vol van smaak!

De DA’s laat zich niet makkelijk zien, dus als je ‘m ziet, is dat heel bijzonder. Een veelzijdig dier die zich alles laat smaken. Zoekende naar creativiteit en balans. Dit proef je terug in dit speciaalbier!

Smaaknotitie van Edwin Raben, sommelier:

De DA’s toont zich in het glas mooi helder goudkleurig met een fijne, stevige, witte schuimkraag. De geur is heel delicaat geurend naar bloesem en bloemen met een fijne, iets plantaardige geur neigend naar groene kruiden en dennenbos. Zelfs ook iets subtiels van zwarte kersen. Een vrij complexe geur en heel fijntjes en ingetogen. Op het pallet verrast het bier enorm: een geweldige entree die is opbouwt en heel vol is voor een bier van 4% vol. alcohol. DA’s een enorme verrassing en binnenkomer. De aroma’s van de geur komen prachtig terug in de smaak en is zelf wat intenser en bouwt op tot een vrij vol mondgevoel. het fijne bitter is zacht en markant, het is tenslotte een IPA.
Voor de geeks: IBU: 40, 12 EBC.

Wat is een session IPA?

Een Session bier wordt over het algemeen omschreven als een bier met weinig alcohol (rond de 3% en 4,5% ABV). Session bier is op zich geen biersoort. Er zijn bijvoorbeeld Session IPA‘s, Pale Alespilseners etc. Het is voor de brouwer een uitdaging om de volle smaak van een bierstijl terug te laten komen in het bier dat minder alcohol bevat. Maar dat is ons goed gelukt! (Lees hier meer over session IPA)

De DA’s is ons wisselbier:
Elke DA’s is weer bijzonder: de DA’s wisselt ieder brouwsel van recept, hierdoor dagen we onszelf uit tot nieuwe smaken en combinaties van ingrediënten. En bij ieder brouwsel moeten we kunnen zeggen; DA’s weer heel bijzonder…

De vorige versies van de DA’s!

DA’s editie najaar/winter 2021: Brut IPA met Thaise Bascilicum 8%
De werktitel voor dit bier was de “HOERA!”. Bij ons jubileum hoort natuurlijk een bijzonder bier, een feest(dagen) bier: een brut IPA gebrouwen met champagnegist, mooie hopsoorten (Mandarine, Styrian Goldings en Nelson Sauvin) en…. Thaise Basilicum! We zijn reuze benieuwd wat deze combi in smaaksensatie gaat brengen! We brengen dit bier eind november 2021 uit!
Kweek je eigen Thaise Basilicum!

De DA’s 2021 lente-zomer editie: NEIPA 6.4% alc, was een New England IPA met een vleugje aardbei. Licht troebel, hoppig aroma en een frisbittere afdronk. Friszoetige toets door subtiel gebruik van aardbei! Tijdens het brouwproces is 50kg aarbeienpulp gebruikt. We wilden nog 20kg verse aardbeien van De Aardbeientuin Bronsink uit Oene toevoegen, maar helaas door corona is dit niet gelukt. In plaats daarvan hebben we extra liters aardbeiensiroop tijdens het brouwproces gebruikt.

sound: Bensound

Wat is een NEIPA? (Bron: Biernet – IPA variaties)

New England IPA: deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekend staan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk. Deze variant legt juist de nadruk op fruitige hoparoma’s die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken.

Een uitgebreide uitleg vind je op: Vinepair.com – What is New England IPA?