Praotnat 2011,the beginning

Een fruitig aroma, een bittere smaak en afdronk. Dat beleef je als je Proatnat drinkt.
Het is dan ook geen bier om even snel achterover te gooien, maar een bier om echt van te genieten:

“echt wa’j neudig hebt veur bie het proat’n”

In dit bier proef je wat hop kan doen: het fruitige aroma van de Cascade, de karakteristieke bittere smaak van de Willamette.

De Willamette en Cascade zijn van oorsprong Amerikaanse hopsoorten, maar ze worden biologisch geteeld aan de Kopermolenweg in Epe. In de 17e en 18e eeuw was Epe bekend om zijn hop, dat werd geëxporteerd naar belangrijke biersteden als Amersfoort en Haarlem. Met de komst van dit hopveld is die traditie in ere hersteld.

Hop is een klimplant die in maart zijn kopje boven de grond steekt en dan in 3 maanden langs een stelsel van draden en palen tot 5 meter hoog groeit. De bloemen van de vrouwelijke, onbevruchte plant bevat een gele kleverige stof, lupuline, die een belangrijke grondstof is voor bier. Het geeft bier zijn bittere smaak, en het maakt bier langer houdbaar.

De volle, ronde hopbellen zijn geheel volgens traditie met de hand geplukt door vrijwilligers.

Hop moet na de oogst gedroogd worden of direkt verwerkt worden in het bier. Onze oogst is dezelfde dag nog naar brouwerij De Molen in Bodegraven gebracht, waar het letterlijk 5 minuten later al in de brouwketel verdween. Verser kan niet!

Proatnat is het enige bier in Nederland dat gebrouwen is met verse, ongedroogde hop!